Plaćanje računa iz fotelje sve popularnije

Bez autora
Mar 26 2012

Ušteda vremena, izbjegavanje zamorne papirologije, brz i bezbjedan pristup računu bez obzira na radno vrijeme, samo su neke od prednosti elektronskog bankarstva koje postaje sve popularnija usluga u bankama širom Srpske. Usluga elektronskog bankarstva razlikuje se manje-više od banke do banke, ali u suštini podrazumijeva onlajn uvid u stanje na računu, karticama i po kreditu, kao i drugim tipovima zaduženja. Na ovaj način omogućava se onlajn uvid u promet računa, prenos novca na računima u okviru banke i van banke, onlajn plaćanje računa, rate kredita, pokrivanje minusa na tekućem računu, kupovina i prodaja deviza uz minimalne naknade. "Mana" elektronskog bankarstva je to što se na taj način ne može podići gotovina. Popularni e-banking postaje sve traženija opcija među klijentelom Razvojne banke u Banjaluci, jer se tako bez dugog stajanja u redovima mogu platiti računi, na primjer za vodu ili struju. Bezbjednost plaćanja i komunikacije je obezbijeđena digitalnim sertifikatom i PIN-om, koji se dodjeljuju korisniku, a koji se koriste za potpisivanje transakcija i poruka koje se šalju banci. Za korišćenje elektronskog bankarstva mjesečno se naplaćuje naknada od jedne marke.

Plaćanje računa iz fotelje sve popularnijeUšteda vremena, izbjegavanje zamorne papirologije, brz i bezbjedan pristup računu bez obzira na radno vrijeme, samo su neke od prednosti elektronskog bankarstva koje postaje sve popularnija usluga u bankama širom Srpske.

Usluga elektronskog bankarstva razlikuje se manje-više od banke do banke, ali u suštini podrazumijeva onlajn uvid u stanje na računu, karticama i po kreditu, kao i drugim tipovima zaduženja.

- Na ovaj način omogućava se onlajn uvid u promet računa, prenos novca na računima u okviru banke i van banke, onlajn plaćanje računa, rate kredita, pokrivanje minusa na tekućem računu, kupovina i prodaja deviza uz minimalne naknade - istakao je rukovodilac Sektora za bankarstvo Udruženja ekonomista RS "SWOT" Marko Đogo.

On je dodao da je "mana" elektronskog bankarstva to što se na taj način ne može podići gotovina.

Portparol NLB Razvojne banke u Banjaluci Ljiljana Božić naglasila je da popularni e-banking postaje sve traženija opcija među klijentelom, jer se tako bez dugog stajanja u redovima mogu platiti računi, na primjer za vodu ili struju.

- Bezbjednost plaćanja i komunikacije je obezbijeđena digitalnim sertifikatom i PIN-om, koje dodjeljujemo korisniku, a koji se koriste za potpisivanje transakcija i poruka koje se šalju banci. Za korišćenje elektronskog bankarstva mjesečno naplaćujemo naknadu od jedne marke - pojasnila je Božićeva.

U Unikredit banci kazali su da je za ovu uslugu u većini slučajeva zainteresovana mlađa populacija koja je upoznata sa mnogobrojnim prednostima ove savremene bankarske opcije.

- Mjesečna naknada za elektronsko bankarstvo iznosi 3,5 KM, a za bezbjedan pristup nalogu potrebno je imati lozinku i takozvani "token" - rekli su u ovoj banci.

U Hipo Alpe Adrija banci su kazali da mjesečna "članarina" vlasnika računa iznosi dvije marke.

- Plaćanje  unutar  banke  košta  0,5 KM po transakciji, plaćanje sa računa klijentu  druge  banke  do  500  KM košta 0,75 maraka po transakciji, dok se hitni  nalozi  prema računima  drugih  banaka,  kada klijent želi da mu se
transakcija odmah izvrši,  naplaćuju četiri marke po transakciji - istakli su u ovoj banci.

Dodali su da su na kraju 2011. godine imali 3.564 korisnika internet bankarstva, što predstavlja povećanje od 17 odsto u odnosu na godinu ranije.

Bezbjednost

Elektronsko bankarstvo se posljednjih godina dosta razvilo, pogotovo kada je u pitanju bezbjednost. Sofisticirano šifrovanje uz korišćenje raznih uređaja (digitalni sertifikat, mini CD, smart kartice...) obezbjeđuje bezbjednost i privatnost podataka, što je prvi i ključni uslov za korišćenje e-bankinga. Korišćenje uređaja za bezbjednost transakcija u većini banaka je besplatno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik